Vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde

Beiaardexcursie 2019

Beiaardexcursie 2019

Op reis met beiaardvrienden

Leden van de vereniging Vrienden van het carillon Zeewolde maakten samen met leden van de ‘Nijkerkse Klokkenspel-Vereniging’  en donateurs van stichting ‘De Barneveldse Beiaard’ dinsdag 23 april 2019 een culturele busreis.
Met een bus vol enthousiaste beiaardliefhebbers vertrok de groep eerst richting Gorssel. Daar werd het Museum More bezocht. Onder leiding van professionele gidsen kon iedereen kennis maken met de wondere wereld van het ‘modern realisme’.
Daarna ging de reis naar Bathmen, een klein dorpje onder de rook van Deventer. Hier werd de groep verwelkomt in de oude Dorpskerk, waar als extra nog genoten kon worden van een humoristische expositie van het werk van de Nederlandse schilder Marius van Dokkum. Reisleider Boudewijn Zwart gaf een kort concert op het Höltgrave-orgel uit de 19de eeuw. Dorpsbeiaardier Jan-Willem Achterkamp ontving de groep in de kleine toren en legde vol enthousiasme uit waarom ook een klein carillon toch zo’n lust is om te bespelen. Bij heerlijk zonnig lenteweer genoot de groep van een beiaardconcert door Jan-Willem Achterkamp.
Daarna reed de bus naar Deventer, alwaar eerst de toren van de Lebuïnuskerk werd beklommen. Stadsbeiaardier Jan-Willem Achterkamp was ook hier de gastheer. Hoewel de klim naar boven behoorlijk was, bleek deze sportieve prestatie meer dan de moeite waard en werden de deelnemers verrast door het adembenemende uitzicht en de prachtige klank van het Hemony-carillon uit de 17de eeuw. De middag werd besloten met bezichtiging van de kerk, gevolgd door een orgelconcert door Kirstin Grämlich, organist van het grote onlangs gerestaureerde Höltgrave-orgel uit de 19de eeuw. Met verve gaf zij een vertolking van Sonate IV van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Op verzoek speelde Boudewijn Zwart nog een improvisatie over Psalm 75.
Natuurlijk werd de inwendige mens deze dag niet vergeten en was er zowel een lunch als diner voorzien. Moe maar voldaan keerden de deelnemers terug naar Nijkerk, Barneveld en Zeewolde. Volgend jaar weer zo’n reis!

Print Friendly, PDF & Email

Related Images:

Beiaardexcursie 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven