De beiaardier

Professioneel geschoold
Traditiegetrouw worden carillons bespeeld door professioneel opgeleide beiaardiers die door het gemeentebestuur worden aangesteld. De opleiding tot beiaardier is gelijk aan een conservatoriumopleiding en kan tegenwoordig aan verschillende instituten worden gevolgd. Het oefenen gebeurt op een speciaal ‘oefenklavier’, ook wel ‘klavion’ genoemd. Dit is een exacte kopie van een beiaardklavier maar heeft in plaats van klokken zacht klinkende klankstaven.

Wat doet een beiaardier?
Naast het verwisselen van de voorslagen van het automatisch spel is het de voornaamste taak van de beiaardier wekelijks de stad op te luisteren met sfeervol uitgevoerd beiaardspel. Er is geen musicus denkbaar die zo’n veelzijdig repertoire heeft als de beiaardier. Zijn publiek is de straat en daarom probeert hij muziek te spelen die ‘voor elck wat wils’ te bieden heeft.

In de programmakeuze wordt voornamelijk rekening gehouden met de toevallig voorbijgaande luisteraar. Zo speelt een beiaardier niet alleen volksmuziek en volksliedjes, maar ook klassieke muziek, jazz-, evergreens of popmuziek.

Het carillon van Zeewolde wordt wekelijks op vrijdagmiddag bespeeld van 17.00 tot 18.00 uur. Heeft u verzoeknummers of wilt u een keer mee naar boven? Neem gerust van tevoren contact op door een mail te sturen naar [email protected].

P1070122
De beiaardier van Zeewolde

Beiaardier Boudewijn Zwart is al vanaf de eerste dag door de vereniging aangesteld als ‘vaste’ beiaardier van Zeewolde. Hij is tevens de drijvende motor achter de succesvolle concerten die deze vereniging jaarlijks organiseert. Voor meer informatie over hem en zijn mobiele concertcarillon kunt u terecht op de website www.bellmoods.com.

 

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*  •  

    sierrand