Vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde

11 augustus Zomers Wandelconcert

Een wandelconcert met zomerse muziek uit Frankrijk en Duitsland, te beluisteren op het plein voor Open Haven of in de nabije omgeving van de toren.

Wanneer:
Woensdag 11 augustus 2021

Waar: Open Haventoren Zeewolde

Aanvang: 19.30 uur

Door: Jan-Geert Heuvelman (beiaard) & Boudewijn Zwart (piano)

 

Toelichting op het programma:

De vereniging ‘Vrienden van het carillon Zeewolde’ biedt iedereen een buitenlandse zomeravond aan om daarmee te compenseren dat velen niet kunnen reizen. Daarom een klassiek programma met muziek uit Duitsland en Frankrijk. Duitsland is in dit programma vertegenwoordigd met het speelse Pianotrio in G van Haydn. Dit bestaat uit drie delen. Met name het laatste deel is vol van humor en refereert aan zigeunermuziek. Van de Duitse componist Felix Mendelssohn klinken enkele van zijn meest lyrische liederen. Hij schreef die liederen, maar zonder woorden erbij. Die mag iedereen er zelf bij bedenken. Het is heerlijke zwoele muziek met ontroerende melodieën. Frankrijk is vertegenwoordigd met muziek van Erik Satie, Gabriël Fauré en Claude Debussy. De lyriek van Mendelssohn is ook te horen in de muziek van Gabriël Fauré, die wel ‘de Franse Mendelssohn’ wordt genoemd. Hij gaat in zijn harmonieën al wat meer de modernere kant op en vormt daarmee een prachtige brug naar de muziek van zijn landgenoot Debussy. Petite Suite is een vroeg werk van Debussy en werd gecomponeerd voor amateur-pianisten die à quatre mains spelen. De muziek is lichtvoetig en speels. Het programma eindigt met een compositie van de Franse componist Camille Sain-Saëns die 100 jaar geleden overleed. Saint-Saëns heeft grote successen op zijn naam staan, zoals de bekende melodie van de elegant voortschrijdende zwaan uit ‘Het Dierencarnaval’.

Al met al een afwisselend programma waarmee de zomer in feestelijke klanken wordt omgezet!

1. Gymnopedie nr. 1 Erik Satie 1866-1925

 

2. Piano Trio No. 39 in G Hob. XV/25 Franz Joseph Haydn 1732-1809

Andante – Poco Adagio – Rondo all’Ongarese

 

3. Deux pièces breves Gabriël Fauré 1845-1924

Sicilienne op. 78

Les Berceaux op. 23 nr. 1

 

4. Lieder ohne Worte Felix Mendelssohn-Bartholdy 1809-1847

Nr.1 Andante con moto

Nr. 6 Venetianisches Gondellied

 

5. Petite Suite L 65 Claude Debussy 1862-1918

En bateau

Cortège

Menuet

Ballet

 

6. Le Cygne Camille Saint-Saëns 1835-1921

 

Jan-Geert Heuvelman ontving zijn eerste orgellessen bij Dick Sanderman en vervolgde zijn orgelstudie bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium. Daarna heeft hij schoolmuziek gestudeerd aan het Artez conservatorium te Zwolle. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en volgde als tweede hoofdvak lessen in koordirectie. Hij is beiaardier te Lochem en Rijssen en verder werkzaam als organist, muziekdocent en dirigent. Als bestuurslid is hij betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de Stichting Stadsmuziek Rijssen.

 

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij is in meerdere plaatsen beiaardier en is verder werkzaam als pianist, organist en componist. Met Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Met zijn eigen ontworpen mobiele Concert Carillon reist hij door heel Europa. Last but not least: hij is gelukkig getrouwd en de trotse opa van acht kleinkinderen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Images:

11 augustus Zomers Wandelconcert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven